aktuelt
liw
projekter
kontakt
klima
kulturrum
kontekst

KULTURRUM

Har I plads til kulturrum?

De steder, vi bruger til hverdag skal være inspirerende og understøtte de aktiviteter, vi kommer der for. Men de skal også give os noget ekstra. Og de skal kunne rumme både det ordinære og det spektakulære.

Efter nogle år med stort fokus på at skabe plads til idræt og bevægelse i byens rum, har vi den seneste tid oplevet en bredere tilgang til aktivering af byens rum, med stigende opmærksomhed på at skabe gode rammer for ”det hele hverdagsliv” og på at skabe sammenhæng og synergi mellem byens fysiske, kulturelle og sociale strukturer. De mere ”klassiske” kunst- og kulturformer som billedkunst, musik, dans og teater inviteres ud i byens rum, og som en del af et nyt oplevelsesunivers. Kulturtorvet som begreb bliver et sted, hvor visionen er at få fat i dem som normalt ikke lader sig involvere i byens rum.

Det handler om at få byens liv ud i byens rum. Skoler og institutioners (lærings)rum, er et eksempel på rum hvis afgrænsning idag defineres på ny og som i højere grad end tidligere kan smelte sammen med, bruge og aktivere byens rum.

Rockmagneten i Musicon, Østre Kulturcenter i Odense og Kulturtorvet i Varde er blandt de seneste eksempler på steder, hvor LIW planning har skabt kulturpladser i vidt forskellige urbane kontekster. Fælles for disse projekter er, at de handler om steder, der ud over at understøtte funktioner og aktiviteter, som kræver særlige rammer, også skal fungere som hverdagsrum, der inviterer og inspirerer til nye anvendelser og aktiviteter. Men de skal også give os noget ekstra. Uanset om det er det lokale mødested eller det internationalt orienterede rum, skal de kunne rumme både det ordinære og det spektakulære og danne ramme for sociale og kulturelle møder og eksperimenter, der får os til at opleve både by og kultur på nye måder gennem nye æstetiske og sanselige oplevelser inspireret af kunsten og musikken.

Vi skaber rum som favner og opfordrer til kulturelle tiltag og møder, planlagte såvel som spontane events og aktiviteter. En forståelse og læsning af stedets eksisterende brug og forskellige interessenter er et vigtigt afsæt for projektudviklingen.

I vores arbejde med udviklingen af offentlige rum møder vi mange forskelligartede interessenter. Vi betragter interessenterne som en kilde til viden om det specifikke sted og til en forståelse af, hvordan vi som rådgivere kan bidrage til at udvikle netop dette sted
.

ROCKmagneten
Roskildes nye bydel Musicon er i hastig transformering, fra tidligere betonfabrik til en dynamisk og levende bydel, med karakter af den kreativitet og fremdrift, som er knyttet til Roskilde Festivallen og med vide muligheder for udfoldelse og eksperimenter for fremtidige brugere, beboere og besøgende i bydelen.

Kontrast og rumlig variation er udgangspunktet i vores forslag til byrummene omkring ROCKmagneten, hvor mindre byrum danner overgang mellem inde og ude og giver områdets mange aktører mulighed for at trække aktiviteter ud i det fri.
Se projektet.

Østre Kulturcenter
Området ved Østre Kulturcenter på Østerbro i Odense ligger i nær tilknytning til en lang række uddannelsesinstitutioner for børn, unge og voksne sammen med ungdomsskole, daginstitutioner, idrætshal, musikskole og boliger.

Projektet skaber rum til, at institutioner og beboere kan bruge nærområdet til både permanente og midlertidige aktiviteter, hvor kulturelle aktiviteter kan fungere som generator for lokal identitet. Området inddeles i naturlige rumlige konstellationer, hvor rummets muligheder for aktivitet indikeres med mindre tiltag, inventar og belysning.
Se projektet.

Working with nature
Hummerhoteller, kitesurfing, solbadning og friluftsbad er blandt ingredienserne i Aalborgs nye fjordpark.

Projektet ”Working with Nature” er et robust arkitektonisk helhedsgreb for området omkring Vestre Fjordpark, der samler foreningsliv og offentlig tilgængelighed i et kystnært byrum og nytænker koblingen mellem stedets urbanitet og kystlandskabet. Forslaget tager afsæt i traditionelle kystnære landskabstypologier som lagune, strandeng og tange, der hver især indgår som elementer i helhedsplanen
. Se projektet.

Varde Kulturtorv
Omdannelsen af Stålværks- og Trådspinderigrunden i Varde skal bidrage til at skabe et miljø, hvor Vardes borgere kan mødes i en uformel, folkelig atmosfære på tværs af kreative-ekspressive aktiviteter (musik, billedkunst, skulptur, kunsthåndværk, litteratur, teater), og hvor borgere og regionale-nationale turister finder uventede, overraskende oplevelser, der inspirerer til kunstnerisk udfoldelse. Projektet fokuserer på at synliggøre byens aktive kulturliv og skabe synergier mellem kultur- og byliv. Se projektet.

At se det usynlige
Hvor lidt, skal der til for at skabe nye muligheder for rekreative aktiviteter i Bernstorff Slotspark? Hvordan kan en omdannelsesproces skabe nye måder, at se uforløste potentialer i det eksisterende landskab? Og hvordan kan enkle tiltag overraske og forandre? Se projektet.